Tízezrekkel növelik a számládat! Kevesen tudják de ez a 3 háztartási készülék fogyasztja a legtöbb áramot a lakásban



Kevesen tudják de ez a 3 háztartási készülék fogyasztja a legtöbb áramot a lakásban

Sajnos az idei év nem hozott túl sok jót hozott, és az egyik legnehezebb dolog éppen a fokozódó infláció.

Az energiahordozók, az áram és a gáz jelentős drágulása miatt egyre nagyobb figyelem terelődik arra, mely háztartási eszközök azok, amik a legtöbbet, és amelyek a legkevesebbet fogyasztanak.

Ha tudjuk, mely háztartási eszközök fogyasztják a legtöbb áramot, az lehetőséget teremt a hatékonyabb takarékoskodásra is. Íme, a szakemberek szerint az alábbi eszközökről van szó:

A hűtőszekrény a legnagyobb fogyasztó, és már egy hűtőszekrény is egy háztartás éves átlagos fogyasztásának közel egyötödét teszi ki, ami éves átlagban 662 kWh-t körüli fogyasztást jelent.

A mosó- és szárítógép került a második helyre, évi 255 kWh-os fogyasztással, ami a példában szereplő átlagos háztartás áramfogyasztásának 7,4%-át teszi ki.

A harmadik helyezett mosogatógép alig marad le éves 246 kWh körüli fogyasztásával, ami a háztartás energiafogyasztásának 7%-a.

Az ajánlások szerint sokat spórolhatunk, ha elkerüljük a „fantomfogyasztást”, ami a háztartási gépek, illetve pl. telefontöltők folyamatos áram alatt tartását jelenti. Sokan alábecsülök, hogy mennyi áramot spórolhatunk így, de akár évi 375 – 610 közötti kWh-t is, ami pedig a példában szereplő háztartás éves fogyasztásának akár 17%-áig terjedhet.

A hűtő energiatakarékosabban működhet, ha évente kétszer leolvasztjuk, és minden esetben ellenőrizzük, hogy a hűtőszekrény kellő távolságra van-e az esetleges hőforrásoktól.

A hűtő termosztátját ne állítsuk túlságosan alacsonyra, már a 4 és 6 °C közötti belső hőmérséklet elégséges az élelmiszerek megfelelő tartósításához.

A mosógép használata során segít energiát spórolni, ha alacsony hőmérsékletű programokban gondolkodunk, és jelentős mennyiségű vizet is megspórolhatunk, ha megfelelően teletöltjük a dobot.

Ugyanez igaz a mosogatógépre: használjunk gazdaságos programot, és akár 40%-nyi energiát is megspórolhatunk.

Az elektromos tűzhelyen 960 kWh mennyiségű áram szükséges egy négytagú család éves főzési mennyiségéhez. Így itt is bőven van “tér” spórolni.  A vízforraláshoz olcsóbb a tűzhely helyett elektromos vízmelegítőt használni. A tűzhelyre a lapnak megfelelő méretű edényt tegyünk, és mindig fedjük le. A kuktában ennél is energiatakarékosabb főzni.


Tízezrekkel növelik a számládat! Kevesen tudják de ez a 3 háztartási készülék fogyasztja a legtöbb áramot a lakásban Tízezrekkel növelik a számládat! Kevesen tudják de ez a 3 háztartási készülék fogyasztja a legtöbb áramot a lakásban Reviewed by Ismeretlen szerző on 10:44:00 Rating: 5

Ajánló

Üzemeltető: Blogger.
X